Dyb Lilla
I forsommeren 2024 blev jeg spurgt af den århusianske Lyd+Litteratur festival, om jeg ville udvikle et værk til opførelse på deres festival i oktober. Festivalen omhandler mødet mellem lys og litteratur og samtalen og oversættelsen mellem disse to kunstformer. Jeg blev bedt om at forholde mig til Christel Wiinblads helt fantastiske bog “Deep Purple messe”.
Bogen er en utrolig sanselig blandning af lyrik, erindringsbeskrivelser og nærmest magiske naturskindringer. Den messende, rituelle, mystiske og hypnotiserende tekst opslugte mig fuldstændigt, og selve bogens opbygning var som en messe, der ramte mig lige i lillehjernen.
Mit arbejde koncentrede sig om 3 ønsker for værket:
1: At formidle læseoplevelsen til publikum. Selv om festivalens publikum ikke ville nå at høre eller læse hele Deep Purple, ville jeg gerne lave et værk, der efterlader dem med en emotionel, ordløs oplevelse eller forståelse af Deep Purple i sin helhed. En formidling af min egen kropslige læseoplevelse.
2: En mystik liturgi. Christel skriver ud fra et kristent udgangspunkt. Deep Purple er skrevet ført af helligånden. Og helligånden er er kirkens mystik. Der hvor det bliver uforklarligt, uforståeligt og underligt. Min største anke mog den danske protestantiske folkekirke er det, jeg kalder bagsiden af Grundtvigs indflydelse. I kirken forstår vi alting igennem ord, rationaler og udlægninger. Teksten er alting. Selv når vi synger, synger vi ord, vi skal forstå og lære af. Kun i højmessens kulmination i nadverritualet har vi beholdt en smule af sanseligheden og mystikken fra tidligere tider. Kort sagt, skal man i ortidokse kirker mærke ånden, i folkekirken skal man forstå den. Men som det er blevet sagt før: talking about music is lige dancing about architecture. -Altså det giver ingen mening. For vi er ikke udelukkende rationelle væsner, som forstår igennem frontallappernes højere kognitive funktioner. vi er bygget til at forstå de mere kompelse elementer af vores eksistens og især vores sameksistens igennem andre og finere instrumenter -vores sanseapparat. Og på samme måde mener jeg vi misser pointen, når vi søger at forstå ånden. Ånden kan nmelig ikke forstås. Den kan kun mærkes.
Jeg ønkede med Dyb Lilla at skabe en et liturgisk forløb i et møde mellem kirkens liturgi og bogens liturgi. Et sted, hvor man ikke skal forstå, hvad der sker. Men alligevel forstå det.
Værket er delt op i fire rum. Fire afdelinger i det liturgiske forløb. 1: Introitus og indgangsbøn, 2: Dåb, 3: Nadver, 4: udgangsbøn og postludium. Hvert rum med sine videoer, sine temaer, og sine tekster og sine vindspilsskalaer.
3: Krydssansninger, samtaler og oversættelser mellem modaliteter. Jeg ville have publikum til at se lyden. Mærke videoerne. Høre rummene. Smage teksterne. Og at kombinere det hele i en samlet multisensorisk intuitiv resonans med Deep Purple. Der en samtale mellem taktiliteten af det nærmest erotiske drama, der udspiller sig mellem ventilatorerne og den digitale videogengivelser af tekstens naturbilleder. Der er en samtale mellem rummenes forskellighed og deres ensartethed. Der er en samtale mellem skærmopstillingen og vores fælleskulturelle associationer til altertavler og glasmosaikker i kristen kirkearkitektur. Der er en samtale mellem den akustiske saxofon, effekterne og maskinerne. Der er en samtale mellem stemmen de musikalske improvisationer. Der er en samtale mellen det usynlige rum, vindspillene skaber og det fysiske rum, skærmene skaber. Hver tone har en unik video i hvert rum. Og det er lige så meget videoerne som visuelle repræsentationer af teksten der bestemmer, hvad saxofonen spiller som omvendt.